Przepisy

Na tej stronie zamieszczam kilka sprawdzonych przepisów znalezionych kiedyś w internecie, czasem modyfikowanych, lub po prostu z głowy wymyślonych. Będą dodawane co jakiś czas nowe.

Dorsz w sosie czosnkowym 1

 

DORSZ MOCNO CZOSNKOWY

SKŁADNIKI:

    4 filety z dorsza
    6 ząbków czosnku (polskiego)
    mąka
    bułka tarta
    2 jajka
    olej do smażenia
    sól, pieprz
 

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek przecisnąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Filety doprawić solą, pieprzem i wysmarować czosnkiem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Do trzech głębokich talerzy wsypać następująco: mąkę, bułkę tartą i 2 rozmącone jajka.

Na patelni rozgrzać olej.

Panierować filety i smażyć z dwóch stron.

Podawać z sosem czosnkowym ;-)


Halibut smażony wg. Makłowicza

Składniki / meal compositions:
2 filety z halibuta
3 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 ml białego wina
sól, kolorowy pieprz

Plan / recipe:
Filety podzielić na kawałki i włożyć na 5 – 10 minut do zimnej, osolonej wody.
Przygotować „kompot” z szalotek i czosnku.
W tym celu posiekać szalotkę i czosnek i wrzucić na rozgrzane, z odrobiną oliwy, masło.
Poddusić, wlać białe wino, ogrzewać dalej do odparowania wina.
Dodać jeszcze świeżego masła, posypać różnokolorowym pieprzem, posolić.
Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju.
Halibuta posypać różnokolorowym pieprzem, kłaść na tłuszcz, skórą do dołu.
Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podawać z sosem. 


Przepisy Kazika 

Zupy ,dania, pasty, przetwory.


Zupa” kukurydzianka” smaczna

- 1,5 kg ziemniaków

- 2 cebule

- 2 łyżki oleju

- 3 papryki[mogą być marynowane]

- 2 litry bulionu[4 kostki ]

- 2 puszki kukurydzy

- 10 dkg. Boczku wędzonego

- sól, pieprz, sproszkowana papryka chili



Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę, obrać posiekać cebule, paprykę pokroić w małe kawałki[kostkę]. W rondlu rozgrzać olej dusić w nim cebule z papryką aż stanie się szklista, dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podusić. Następnie zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Osączyć kukurydze, włożyć do garnka na 5 minut przed końcem gotowania. W międzyczasie pokroić drobno boczek podsmażyć na chrupko bez tłuszczu, wrzucić do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, i chili.



Bogracz, zupa węgierska

- 1 kg. Łopatki

- 4 cebule

- 4 papryki

- 2 duże pomidory

- 4 ziemniaki

- 2 łyżki jarzynki

- 6 ząbków czosnku

- papryka, kminek pieprz

Zacierka

- 2 jajka

- 3 łyżki mąki



Mięs pokroić w kostkę opruszyć jarzynką, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć razem z mięsem dolać 1/2 szklanki wody i dusić około 30 minut. Paprykę, ziemniaki, pomidora [pomidora sparzyć obrać ze skórki]wszystko pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę, pomidora i dusić około 15 minut. Następnie dodać ziemniaki, czosnek, kminek i pieprz, podlać wodą gotować do miękkości ziemniaków. Z mąki i jajek przygotować ciasto na zacierkę, zetrzeć na grubej tarce chwilę pogotować ,zupa powinna być gęsta.



Żurek z kiełbasą



-0,5 litra zakwasu

- 2-2,5 l. bulionu

- 3-4 ząbki czosnku

- 2-3 łyżeczki chrzanu

- 200ml. śmietany

- 2 łyżki majeranku

- 20 dkg. kiełbasy[lub białą kiełbasę]

- pół łyżeczki zmielonego kminku

- sól,pieprz,liść laurowy, ziele angielskie

- jajka na twardo



Wlać do garnka bulion[i ewentualnie białą kiełbasę] pogotować, dolać zakwas zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki podsmażoną kiełbasę, zgniecione ząbki czosnku, doprawić kminkiem, solą pieprzem ,dodać chrzan. Chwilę pogotować na koniec zaprawić śmietaną. Do talerza włożyć pokrojone jajka wlać zupę podawać z ziemniakami opruszonymi skwarkami na osobnych talerzach.

Zakwas-10 łyżek mąki żytniej zalać 1 litrem letniej przegotowanej wody odstawić na 2-3 dni.







Zupa fasolowa



- 40 dkg. Fasoli

- 6 ziemniaków

- marchewka, seler por, pietruszka

- 1 cebula

- śmietana

- 1 łyżka maki

- 0,5kg wędzonych żeberek[niekoniecznie]

- ziele angielskie , pieprz ,liść laurowy,

-łyżka jarzynki 2 kostki bulionu

- tymianek , majeranek,czosnek



Poprzedniego dnia namocz fasole z odrobina kminku i ugotuj ja w tej samej wodzie z pokrojonymi warzywami i przyprawami [żeberkami] żeberka po ugotowaniu oddziel pokrój i odłóż. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę z roztartym czosnkiem, włóż do zupy gotuj aż wszystko będzie miękkie. Zrób zasmażkę z tłuszczu i mąki dodaj posiekaną cebule i paprykę w proszku, smaż przez chwilę, rozprowadź niewielką ilością zimnej wody i wlej do zupy, dodaj  śmietany i zagotuj. Dodaj pokrojone mięso z żeberek, trochę tymianku i majeranku.



Barszcz ukraiński



- 40 dkg. żeberek

- 50 dkg. Buraków

- 1 pietruszka, marchewka, por, seler

- ½ kg. ziemniaków

- 10 dkg. Fasoli

-  ćwiartka małej kapusty

- 125 ml. śmietany

- ziele angielskie ,pieprz liść laurowy ,kminek

- sól, cukier, koperek lub natka pietruszki



Fasole poprzedniego dnia namaczamy z odrobiną kminku. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z żeberkami , warzywami i przyprawami oraz kapusta pokrajaną w kwadraciki, następnie do zupy dodajemy obrane pokrojone w kostkę lub starte buraczki , a 20 minut przed końcem gotowania pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotowane żeberka wyjmujemy kroimy i wkładamy do zupy. Zupę zabielamy śmietaną doprawiamy solą,  cukrem, sokiem z cytryny lub śmietaną, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.



Zupa pieczarkowa



- ½ kg. pieczarek

- wywar na kościach z warzywami, lub bulion 2-3 litry

- makaron 20 dkg. [grubszy]

- łyżka masła

- śmietana

- jarzynka, sól ,pierz

- natka pietruszki



Ugotować wywar  warzywami i przyprawami lub przygotować bulion. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła wrzucić do zupy gotować, następnie wrzucić makaron po chwili jak makaron będzie miękki zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z natką pietruszki.



Zupa”Szczi”



-50 dkg. kapusty kiszonej

- 4 łyżki masła

- 1,5 litra rosołu [bulionu]

- 1 marchewka

- 2 dkg pietruszki

- 10 dkg cebuli

- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego

- sól, pieprz, liść laurowy, śmietana, zielenina[natka pietruszki,    szczypiorek do dekoracji]



Kapustę płuczemy , odciskamy gotujemy dodając 3 łyżki masła i wlewamy tyle rosołu aby się nie przypaliła. Przykrywamy dusimy 3-5 minut na mocnym ogniu a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy1,5 godz. Mieszając. Kroimy marchew, pietruszkę, cebulę. podsmażamy na reszcie masła, dodajemy przecier i smażymy przez chwilę, dodajemy na 10 minut przed końcem gotowania . Następnie wlewamy resztę rosołu[wrzącego]gotujemy 20-30 minut. Dodajemy sól . pieprz. liść laurowy gotując jeszcze 5-10 minut. Wlewamy na talerz dekorując zieleniną.



Kwaśnica



- 25 dkg. kiszonej kapusty

- 70 dkg. żeberek

- 4 suszone grzyby

- kostka rosołowa

- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól



Żeberka i grzyby i przyprawy gotować w 2 litrach wody aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku ugotować w małej ilości wody kiszoną kapustę. Oba wywary zlać do jednego garnka, wymieszać, posolić do smaku. Kwaśnica najlepsza jest z podawanymi na osobnym talerzu okraszonymi skwarkami ziemniakami.



Zupa z soczewicy

- 40 dkg. czerwonej soczewicy

- 30 dkg wędzonych żeberek lub wędzonego boczku

- 3 duże cebule

- 2 ząbki czosnku

- 2 duże pomidory

- 2 litry bulionu

- 1 łyżka masła

- 2 łyżeczki kminku mielonego, sól, pieprz



Soczewicę wypłukać namoczyć przez noc. Żeberka lub boczek umyć podzielić na porcje. Jedną z cebul pokroić w kostkę, a pozostałe dwie-na ćwiartki. Czosnek posiekać, pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę. W garnku zagotować bulion wrzucić żeberka lub boczek i gotować 20 minut. Potem dodać soczewice odsączoną z wody, pomidory, cebulę w ćwiartkach oraz czosnek, gotować 45 minut. Potem żeberka wyjąć zupę zmiksować. Jeszcze raz zupę na krótko zagotować, doprawić solą pieprzem i kminkiem. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Można podawać z porcjami żeberek oraz z grzankami z bułki. Najlepiej jeść samą zupę z dodatkiem obranego z żeberek mięsa.



Flaczki drobiowe



-1 kurczak

- włoszczyzna [4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por]

- 1 łyżeczka pieprzu, białego mielonego

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka majeranku

- 1/2łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 1/3 łyżeczki imbiru

- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej



Przeciętego na pół kurczaka ugotować wraz z włoszczyzną. Gdy kurczak będzie miękki  wyjąć z wywaru i ostudzić .Następnie mięso oddzielić od kości pokroić wzdłuż włókien. Wywar przecedzić ugotowaną marchewkę pokroić w cienkie paski. Mięso marchewkę włożyć do wywaru. Dodać koncentrat, doprawić pieprzem, gałką, imbirem i solą, wsypać majeranek i gotować 10 minut. Podawać ze świeża bagietką.



Chłodnik litewski



- karton soku pomidorowego

-szklanka chudego rosołu wołowego

- szklanka śmietan

- 2-3 pędy selera naciowego

- 2 jajka

- 2 pomidory

- sól , pieprz, czosnek, sos sojowy, tymianek



Seler pokroić na plasterki, pomidory bez skórki pokroić ,ugotowane jajka pokroić na ćwiartki. Sok pomidorowy zmiksować ze śmietaną i rosołem. Przyprawić zmiażdżonym czosnkiem. solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem, wrzucić pomidory, jajka, seler. Tak przygotowaną zupę wstawić do lodówki. Podawać bardzo zimną z dodatkiem grzanek



Mchali z buraków



- 60 dkg. małych buraków ćwikłowych

- 5 dkg. wyłuskanych posiekanych orzechów włoskich

- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki octu winnego

- 3 łyżki oleju słonecznikowego

- sól, pieprz



Buraki upiec lub ugotować, zetrzeć na tarce [duże oczka], orzechy posiekać, wymieszać z orzechami,  natką pietruszki, octem, olejem doprawić solą i pieprzem. Podawać po schłodzeniu.



Chili con carne



- 70 dkg. mielonej wołowiny

- ½ puszki kukurydzy

- 2 cebule

- 3 różnokolorowe papryki

- ząbek czosnku

- szklanka czerwonej fasoli

- szklanka bulionu

- 2 szklanki przecieru pomidorowego

- łyżka suszonego chili, pieprz cayenne

- oliwa



Fasolę namoczyć na noc, odcedzić. Papryki pokroić w paseczki, cebulę i czosnek posiekać. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć mięso, odsączyć do pozostałej na patelni resztce oliwy dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy i zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę smażyć 10 minut mieszając. Podsmażone warzywa połączyć z przecierem pomidorowym, bulionem, fasolą i kukurydzą oprószyć chili oraz szczyptą soli, pieprzu Cayenne zagotować. Wymieszać z mięsem i dusić 1 godzinę.



Faszerowana papryka



- 5 różnokolorowych papryk

- 1chili

- 1 cebula

- 1 pomidor

-30 dkg. mielonego mięsa

- 20 dkg. pieczarek

- 4 łyżki startego żółtego sera

- 2 łyżki masła

- 3 łyżki bułki tartej

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- sól, olej, pieprz



4 papryki umyć odciąć wierzch oczyścić w środku .Pozostałą  paprykę i papryczkę chili pokroić kosteczkę, cebulę i czosnek posiekać, pomidora pokroić w kawałeczki, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone  składniki, jak będą miękkie zdjąć i ostudzić. Następnie połączyć z mięsem , bułka tartą oraz z żółtym serem. Wymieszać z przecierem pomidorowym. Powstały farsz przyprawić solą i pieprzem, Napełnić nim wydrążone papryki umieścić w żaroodpornym naczyniu podlać wodą i dołożyć kawałki masła. Piec około 30 minut w temp. 200 stopni C.



Nadziewana cukinia



- 4 cukinie

- 50 dkg. mięsa mielonego

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- cebula

- olej

- tarty żółty ser

- majeranek, sól, pieprz



Cebulę skroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć, dodać mięso mielone ,przyprawy ewentualnie trochę wody i lekko podsmażyć. Umyte cukinie pokroić wzdłuż, posypać żółtym serem, wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Można zamiast mięsa dać pieczarki przesmażone z cebulką.



Tacos”Kazika” ulubione



- 1 puszka kukurydzy

- 2 puszki czerwonej fasoli[albo jedna białej]

- 1 puszka pomidorów krojonych

- 30-40dkg. mięsa mielonego

- 10 dkg. kabanosów [niekoniecznie]

- 2 cebule

-  kapusta pekińska

-  kwaśna gęsta śmietana

-  żółty starty ser

-  2 torebki fixu do tacos,lub do chili co carne

-  natka pietruszki najlepiej kolendry

-  3 łyżki oleju , 5 dkg. masła

-  4 jajka,1/2 litra mleka, 20 dkg.  mąki, ½ łyżeczki soli[naleśniki]



Jajka ,mleko , sól, mąkę wymieszać na gładkie ciasto naleśnikowe i odstawić na 30 minut aby spęczniało. Osączyć kukurydze i fasolę, kiełbasę pokroić w plasterki, pokroić w kostkę cebulę. Na oleju podsmażyć mięso, dodać cebulę smażyć 2-3 minuty razem. Dodać 375 ml. wody, dosypać fixy, wymieszać i zagotować. Następnie dodać kiełbasę i pomidory z puszki razem z zalewą, gotować 5 minut.

Dołożyć fasolę i kukurydze. Usmażyć naleśniki, faszerować sosem mięsnym, posypać kapustą pekińską, żółtym serem, natką kolendry lub pietruszki, i łyżką śmietany, zawinąć i jeść.



Papaja



- ½ kg piersi z kurczaka

- seler naciowy

- 1 cebula

- 1 łyżka masła

- 1papryka słodka

- 1 puszka groszku z marchewką

- biały pieprz, szałwia

- śmietana 30%

- rosół z kostki

-zielona pietruszka



Na łyżce masła podsmażyć cebulę, paprykę i seler. Pokroić pierś w kostkę i obtoczyć w mące. Dolać rosół wrzucać piersi, przyprawy jak pierś będzie miękka, wrzucić pieprz, szałwię, groszek z marchewką, chwile pogotować,  zaprawić śmietaną, posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem ,kaszą gryczaną.





 Leczo


- 15 dkg. boczku wędzonego

- 15 dkg kiełbasy

- 50-75 dkg. pomidorów

- 1 cebula

- 3-4 papryki

- 5dkg smalcu

- sól,  pierz, ziele angielskie, bulion



 Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na tłuszczu, pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę dodać do cebuli i dusić. Paprykę pokroić w paski dołączyć do pomidorów całość podlać bulionem ½ szklanki, dodać ziele angielskie, dusić 20 minut często mieszając. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę lub paski dodać i gotować jeszcze 10 minut, przyprawić do smaku, podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.


Fasolka po bretońsku



-1/2 kg. fasoli

- 25 dkg. boczku wędzonego [lub kiełbasy]

- 4 łyżki przecieru pomidorowego

- 2 cebule

- łyżka mąki

- papryka w proszku, pieprz, majeranek liść laurowy ,sól, jarzynka



Fasolę namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie, cebulę i boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć opruszyć mąką i przełożyć do garnka jak fasola będzie miękka ,dopraw pieprzem, papryką,  solą,  dodaj majeranek, liść laurowy dodaj  przecier pomidorowy i zagotuj. Podawaj z pieczywem



Spaghetti po bolońsku



- 2 cebule

- 2 łyżki oleju

- 30 dkg mielonej wołowiny lub wieprzowiny

- puszka pomidorów bez skórki

- kilka marynowanych oliwek

- 40dkg makaronu spaghetti

- suszony tymianek, mielona papryka, bazylia, sól , pieprz

- 3-4 ząbki czosnku

- 5 dkg startego parmezanu

- kieliszek czerwonego wytrawnego wina



Cebulę pokroić w kostkę zeszklić i podsmażyć razem z mięsem, wlać wino wymieszać z pomidorami i pokrojonymi w plasterki oliwkami i bazylią, dusić na małym ogniu 20 minut. Następnie doprawić przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem solą, pieprzem, papryką. Ugotowany makaron polać i wymieszać z sosem i posypać parmezanem.



Beef  Strogonow



- 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego, łopatka , szynka

- 2 czerwone papryki

- ½ kg pieczarek

- 2 ogórki kiszone

- 3 cebule

- przecier pomidorowy /mała puszka/

- zielona pietruszka

-tłuszcz do smażenia

- sól, pieprz

- śmietana, mąka



Mięso kroimy w paseczki wzdłuż włókien, przesmażamy razem z cebulką pokrojoną w piórka, solimy dolewamy wody, dusimy do miękkości, Następnie dodajemy pokrojone w paski pieczarki, paprykę,  później pokrojone w paski ogórki, Jak wszystko jest miękkie dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą lub śmietaną dodajemy zieloną pietruszkę doprawiamy do smaku. Dobrze smakuje z bagietką.



Soljanka



- 20 dkg. wołowiny

- 20 dkg. łopatki lub karkówki

- 10 dkg kiełbasy

- 2-3 łyżki oleju

- 2 cebule

- ½ kostki masła

- 10 dkg. koncentratu pomidorowego

- 6 ząbków czosnku

- 50 ml wina białego wytrawnego

- sól , pieprz

- 2 kiszone ogórki

- 1 ogórek konserwowy

-1 cytryna

- 20 oliwek

- 4 łyżki śmietany



Mięso kroimy wąskie paseczki ,podsmażamy na oleju z posiekaną cebulą. Osobno podsmażamy kiełbasę pokrojoną w paseczki. Mięso i wędliny zalewamy 8 szklankami zimnej wody i gotujemy 20 minut, później dodajemy wino i koncentrat pomidorowy. Czosnek podsmażamy na maśle wrzucamy do mięsa gotujemy jeszcze 15 minut. Ogórki podsmażamy ,dusimy do miękkości na maśle.Do każdego talerza wkładamy kilka oliwek i kawałeczek cytryny oraz po łyżce śmietany.



Golonka w piwie



- 4 tylne golonki

- 2 litry piwa

- włoszczyzna

- pieprz, sól. ziele angielskie, liść laurowy

- 4 ząbki czosnku

- kieliszek wódki



Golonki włóż do garnka i zalej piwem żeby był przykrytego dodaj ziarna pieprzu ziele angielskie li/Sc laurowy i wódkę, gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojoną włoszczyznę i czosnek całość dogotuj. Dopraw pieprzem. Mięso bez warzyw przełóż do naczynia żaroodpornego  podlej wywarem i zapiekaj w temp. 200 stopni przez 20 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.





Kotlet pożarski



- 1 kura

-10 dkg, białego chleba bez skórki

- trochę mleka

- 1-2 łyżki masła, sól, tarta bułka, tłuszcz do smażenia



Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą do masy dodajemy namoczony w mleku chleb i jeszcze raz mielimy. Dodajemy masło, solimy mieszamy formujemy kotleciki panierujemy i smażymy 5 minut aż się zrumienią. Usmażone wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.



Zrazy zawijane



- 4 duże plastry mięsa wołowego

- kiszony ogórek

- 4 paski wędzonego boczku

- cebula

- łyżka keczupu

- 150 g gęstej śmietany

- sól , pieprz, łyżka mąki, tłuszcz



Mięso rozbijamy na cienkie płaty, obsypujemy solą, pieprzem , smarujemy jednej strony cienko keczupem. Na brzeg płata kładziemy plasterek ogórka, pasek boczku, trochę posiekanej cebuli, zwijamy i obwiązujemy nitką. Obsypujemy mąką i obsmażamy na rumiano, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso jest gotowe dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze5-10 minut, podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i buraczkami.



Grillowane sznycle



- 40 dkg. fileta z indyka

- 125 ml. oleju

- 2 ząbki czosnku

- pół łyżki majeranku i tymianku, sól , pieprz
Opłukane i osuszone mięso posypujemy solą i pieprzem. Olej mieszamy z zmiażdżonym czosnkiem i ziołami , smarujemy tak powstałą marynatą  mięso, odkładamy do lodówki na minimum pół godziny, następnie pieczemy na grillu po kilka minut z każdej strony.


Sos tzatziki do grillowanych mięs

- 1 ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml. naturalnego jogurtu
- sól pieprz, może być trochę jarzynki
- pokrojony koperek, drobny szczypiorek

Ogórek obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru soku, dodać zmiażdżony czosnek, sól , pieprz, jarzynkę,  jogurt, koperek, szczypiorek i wymieszać

Pieczarki grillowane

- pieczarki
- cebula
- żółty ser
- natka pietruszki
- sól. pieprz., majeranek

Z pieczarek wyciąć ogonki i posiekać z cebulą, podsmażyć, dodać pietruszkę, sól, pieprz, majeranek,  wymieszać, włożyć farsz do grzybów,  na wierzch położyć kawałek żółtego sera. Owinąć pieczarki folią błyszczącym do środka i grillować.


Ziemniaki grillowane z omastą

- ziemniaki
- sól
- masło, margaryna
- koperek, szczypiorek, natka pietruszki
- czosnek

Ziemniaki obrać, umyć posypać solą, zawinąć w folię aluminiową błyszczącym do środka , ponakłuwać i piec na grillu. W międzyczasie przygotować omastę. Margarynę lub masło wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem, pokrojonym koperkiem,  natką pietruszki, szczypiorkiem, solą. Upieczone ziemniaki odwinąć z foli naciąć i wypełnić omastą spożywać gorące.

Frytki z kurczaka

- 1kg piersi z kurczaka
- 4-5 ząbków czosnku
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- pół szklanki sosu sojowego
-2 łyżki miodu
- łyżka soli, pieprzu, curry, imbiru
- litr oleju
- mąka

W miseczce mieszamy sos sojowy, wino roztarty czosnek, miód, przyprawy. Umyte i osuszone mięso kroimy w paseczki wyglądające jak frytki i wkładamy na 2-3 godziny do zaprawy. Podgrzewamy olej, kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy. Podajemy z prawdziwymi frytkami.



Tatar klasyczny

- 25 dkg tatara wołowego
- 3 żółtka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- sól pieprz do smaku

Mięso doprawiamy solą i pieprzem dzielimy na 3 części, formujemy wgłębienie do którego wkładamy żółtko. Wokół tatara układamy pokrojoną drobno w kostkę cebule i ogórki. Jedząc mieszamy wszystkie składniki, można dodać oliwki i kapary.

Omlet z bazylią

- 2 jaja
- łyżeczka Bazyli
- 3 łyżki mleka
- ! łyżka masła
- 1 pomidor
- sól, pieprz

Bazylię namoczyć w mleku. Pomidora sparzyć obrać ze skórki pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać dodając namoczoną bazylię, doprawić solą i  pieprzem. Na patelni rozgrzać, masło, wlać masę jajeczną, smażyć. Pod koniec smażenia na połowę omleta położyć pomidory, omlet złożyć i po minucie podawać

Zupa serowa
- 500 ml bulionu
- 125 ml mleka
- 100 g serka topionego 125 ml wina białego wytrawnego
- natka pietruszki, sól , pieprz. gałka muszkatołowa
-garść grzanek


Bulion zagotowujemy z  mlekiem i i rozpuszczamy w nim serek, zdejmujemy z ognia doprawiamy solą , pieprzem i gałką, wlewamy wino, mieszamy. Zupę podajemy z grzankami i posypaną natką pietruszki


Leszcz w occie

- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki soli
- ziele angielskie[4szt.]
- liść laurowy [2 szt.]
-kawałki leszcza [albo innej ryby]

Zalewę zagotować ,rybę obtoczyć w mące, jajku i usmażyć włożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą, słoiki zakręcić

Śledzie po kaszubsku

- 60 dkg. filetów śledziowych
- 6 cebul
- 5 dkg rodzynek
- 10 śliwek suszonych
- 3 ogórki kiszone
-15 dkg. pieczarek marynowanych
- 2 łyżki majeranku
- 10 dkg. przecieru pomidorowego
- 50 ml. oleju, sól cukier ,pieprz, papryka słodka w proszku

Cebulkę kroimy w krążki, dodajemy sparzone rodzynki,  pokrojone w paseczki śliwki, całość smażymy na oleju aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i ogórki, smażymy około 2 minuty. Dodajemy majeranek i pozostałe przyprawy , gdy sos będzie za kwaśny dodajemy cukru. Pokrojone, śledzie układamy naczyniu i przekładamy wystudzonym sosem i schładzamy.


Śledzie w zalewie z koperkiem

- opakowanie filetów śledziowym
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- szklanka octu
- 5łyzek cukru

Śledzie solone wymoczyć przez 12 godz. w zimnej wodzie. osączyć i pokroić w kawałki, cebulę kroimy w plasterki, koperek siekamy, ziele angielskie miażdżymy. Ocet wlewamy do garnka i razem z cukrem chwile gotujemy. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku i zalewamy zalewa, wstawiamy do lodówki najsmaczniejsze będą po 2 dniach

Śledzie marynowane

- 3kg śledzi świeżych
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- ziele angielskie, liść laurowy, cebula,olej


Oczyszczone wypatroszone śledzie włożyć w zalewę na 24 godziny, następnie odfiletować, pokroić lub zwinąć w koreczki, ułożyć w słoiku przekładać warstwy plastrami pokrojonej sparzonej cebuli i zalać olejem
Jeżeli mamy śledzie solone należy je wymoczyć przez 24 godz., wtedy do zalewy nie dodajemy soli.

Sałatka Gyros

- 1lub 2 piersi z kurczaka
- ogórki konserwowe
- kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- 2 cebule
- 2-3 ugotowane jajka
- keczup
- przyprawa „Maggi”, lub jarzynka
- olej

Pierś z kurczaka i cebule pokroić w kostkę, pokropić maggi lub oprószyć jarzynką wlać odrobinę oleju wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Ogórki  kapustę i jajka pokroić w kostkę. Kapustę posolić albo posypać jarzynką po pół godzinie odsączyć z płynu który puści. Piersi kurczaka z cebulką podsmażyć, ostudzić i połączyć z ogórkiem kapustą, jajkiem, kukurydzą, ,dodać majonez, keczup i wymieszać.


Sałatka witaminowa

- opakowanie mieszanki sałat[lub sałatę lodowa]
- puszka kukurydzy
- ogórek świeży
- jedna papryka kolorowa
-2 duże pomidory
-2 łyżki oliwek czarnych[mogą być inne]
- 2-3 ząbki czosnku
- natka lubczyku, oregano [może być suszone]
- sos chili słodko kwaśny
- ocet, oliwa, sól pieprz

Sałatę opłukać osuszyć, przełożyć do głębokiej salaterki i wymieszać z odsączoną kukurydzą. Ogórek umyć osuszyć nie obierać pokroić w pół plasterki, pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę pokroić w cieniutkie paseczki. 2 łyżki octu balsamicznego wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i dużą łyżką sosu chili, dodać oliwę i zioła tymianek i lubczyk[świeże posiekać]sos dobrze wymieszać najlepiej w zakręconym słoiczku, doprawić solą i pieprzem. Sałatę polać przygotowanym sosem i wymieszać, odstawić na chwilę do lodówki, podawać z bagietką.

Sałatka szwedzka

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki kiszone
- 5 średnich ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- słoiczek majonezu
- koperek

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule obrać drobno posiekać, kukurydze i fasolę opłukać odsączyć, wszystko wymieszać z majonezem, posypać koperkiem doprawić solą i pieprzem ,schłodzić.


Sałatka warzywna z kurczakiem

- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 kwaśne jabłko
- 3 ogórki kiszone
- pół  puszki groszku konserwowego
- pół kurczaka wędzonego lub pieczonego
-3 ząbki czosnku
- majonez, sól, pieprz

Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości w rosole lub osolonej wodzie, Warzywa wystudzimy kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy ogórki i jabłko, dodajemy groszek. Mięso kurczaka oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Do majonezu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól , pieprz zalewamy wszystkie składniki i delikatnie mieszamy.

Sałatka grecka

- 3 duże pomidory[albo 2 garście koktajlowych]
- 1 ogórek świeży
- 1 mała czerwona cebula
- 100g sera Feta
- 100g czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny, oregano

Pomidory kroimy na cząstki , koktajlowe na pół ,ogórka i cebule w półplasterki, warzywa mieszamy z oliwkami oraz pokrojonym serem. Sałatkę polewamy  oliwą, skrapiamy sokiem z  cytryny, doprawiamy do smaku oregano



Pierogi ruskie

Ciasto
- 40 dkg mąki, jajko ½ szklanki przegotowanej wody, sól
Farsz
- 80 dkg ugotowanych ziemniaków
- 20 dkg twarogu półtłustego
- 2 duże cebule
- 2 łyżki margaryny
- jajko
- sól, pieprz

Posiekaną cebulę podsmażyć na margarynie, przestudzić, ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić połączyć z cebulą, doprawić solą ,pieprzem i wymieszać. Z mąki wody i jaja wyrobić gęste ciasto, rozwałkować wykrawać kółka w środek wkładać farsz składać na pół i zalepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju ,wyjmować jak wypłyną na wierzch
Można robić różne farsze;- z  zmielonej kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i jajkiem – z kiszoną kapustą z grzybami   itd.

Knedle

- ziemniaki
- boczek
- 2 cebule
- 2 jajka
- mąka, sól pierz, majeranek, natka pietruszki
- bulion

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przecisnąć przez praskę, boczek z pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażyć, dodać mąkę ¼ objętości ziemniaków, 2 jajka, majeranek, sól, pieprz natkę pietruszki i wymieszać. Łyżką kłaść na wrzący bulion [łyżkę moczyć w gorącej wodzie].Można podawać z duszoną kapustą.


Kopytka

- ziemniaki
- mąka ¼ objętości ziemniaków
- jajko
- sól. pieprz
- cebula , tłuszcz

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać jajko , mąkę  [1/4 objętości ziemniaków}wyrobić, uformować wałeczki ,kroić w ukośne paski. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, podawać polane usmażoną z tłuszczem  cebulką, lub skwarkami.

Naleśniki

- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2-3 łyżki wody gazowanej
- szczypta soli


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, powinno ciasto lejące się jak gęsta śmietana , smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Naleśniki biszkoptowe

- szklanka mleka i mąki
- 2-3 łyżki wody gazowanej
- 4 jaja
- cukier puder, sól, łyżka margaryny
Utrzeć żółtka z szczypta soli i margaryna. Ubijając trzepaczką stopniowo dolewać mleko i wodę a następnie wsypywać 3/4 szklanki mąki, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Ubić na sztywno pianę z białek i  razem z pozostałą mąką dodać do ciasta , wymieszać i smażyć naleśniki.

Chleb domowy

- ½ kg mąki
- 330 ml wody[1,5 szklanki]
- 3,5 g suchych drożdży lub 15 g świeżych [3 łyżeczki od herbaty]

Do głębokiej miski wsyp ½ kg mąki ,wodę i drożdże, wyrabiaj 3 minuty mikserem na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników a następnie 5-7 minut do gładkiej konsystencji. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem  na 20 minut. Po wyrośnięciu wyjmij z miski uformuj podłużny wałek i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy [25x11x7 cm]. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 60 minut, podczas rośnięcia zwilżaj ciasto wodą pędzelkiem. Po dwukrotnym zwiększeniu objętości ciasta wstaw do piekarniana na środkową część i piecz 40 minut w temp 200 stopni C dla lepszego efektu włóż do piekarnika żaroodporne naczynie zawierające 1.5 szklanki wody.

PASTY DO KANAPEK

Pasta z makreli

- 1 makrela wędzona
- puszka czerwonej fasoli
- szczypiorek
-cytryna, sól, pieprz
- majonez
- czosnek
- 2-3 jajka na twardo
- ogórek konserwowy

Makrele obrać z ości i skóry , dodać odsączoną czerwoną fasolę,2-3 przeciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą pieprzem i majonezem ,zmiksować, dodać pokrojony drobny  szczypiorek, pokrojone w kostkę jajka, pokrojony w kostkę ogórek skropić cytryną i wymieszać.


Pasta z awokado

- 1 awokado
-2 pomidory
- natka pietruszki
- czosnek, sól .pieprz, papryka ostra w proszku
-oliwa z oliwek

Awokado obrać rozgnieść, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pomidory doprawić pieprzem, solą, dodać oliwę natkę pietruszki i zmiksować

Pasta z awokado II

- 1 awokado
- 2 małe serki wiejskie
- czosnek, sól , pieprz
- natka pietruszki

Awokado obrać rozgnieść dodać przeciśnięty czosnek, serki doprawić solą pieprzem zmiksować, smarować na kanapki posypać natką pietruszki.

Pasta z konserwy rybnej i serka topionego

- 2 średnie cebule
- 2 serki topione
- konserwa rybna w oleju
- 3 jajka na twardo
- pieprz, łyżka musztardy, 2 łyżki śmietany

Cebulę pokroić w kostkę posolić zostawić na 10 minut póżniej wycisnąć. W rondelku rozetrzeć 2 topione serki, dodać cebulę i konserwę rybną razem z olejem, utrzeć na jednolitą masę. Do tak przygotowanej pasty dodać pokrojone drobno jajka na twardo wymieszać dodać musztardę, śmietanę i pieprz, ponownie wymieszać.

Pasta kurczakowa

- Ugotowane udko kurczaka lub pierś
- łyżka majonezu dwa plastry żółtego sera
- pomidor
- sól, pieprz, curry, papryka

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Pasta z tuńczyka

- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1i pół łyżeczki musztardy
- 2 jajka na twardo
- pieprz sól

Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć ,jajka pokroić, tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem na kawałki. Wszystkie składniki połączyć razem doprawić sola i pieprzem.

Pasta z wędzonego kurczaka

- 40 dkg wędzonego kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka majonezu

Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła dodać pokrojone pieczarki posolić i poczekać aż woda  z pieczarek odparuje. Obrane mięso z kurczaka przełożyć do wysokiego naczynia dodać przesmażone pieczarki z cebulą dodać śmietanę resztę masła i majonez. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę i schłodzić.

Pasta mięsna

- 20-30 dkg wędzonego boczku
-1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
- 1 cebula sól .pieprz, czosnek
- 1 łyżka musztardy

Boczek kiełbasę i cebulę mielimy, dodajemy przyprawy i musztardę dokładnie mieszamy.

Smalec z jabłkami i cebulą

- 1 kg słoniny
- 2 kwaśne jabłka
- 2-3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek

Słoninę zmielić przez maszynkę albo drobniutko pokroić, przełożyć na patelnię dolać trochę wody i stopić cały czas mieszając. Jabłka i cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do smalcu pod koniec wytapiania, doprawić solą pieprzem , majerankiem, papryką. Ostudzić przelać do naczyń [słoiczków] odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.

           
PRZETWORY, MARYNATY

Korniszony

Zalewa;
-5 szklanek wody
- 1 szklanka octu [wlać pod koniec gotowania]
- 8 czubatych łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- liść laurowy, ziele angielskie
Do słoika:
-ogórki
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 4 plastry marchwi
- 1 plaster cebuli
- koper, czosnek
Słoiki zalać zalewą i gotować 2- 3 minuty.

Sałatka warzywna marynowana w słoikach

- 1 cukinia
- 2 kg. ogórków
- 2 cebule
- ½ kg. marchwi
- 1 czerwona papryka
- sól, gorczyca

Wszystkie składniki pokroić,  posolić, dodać trochę oleju odstawić na 1 godzinę nie odlewać soku. Następnie dodać pół porcji zalewy [patrz przepis zalewy na korniszony] i wymieszać wszystkie składniki i wkładać do słoików, na dno słoika wsypać pół łyżeczki gorczycy, Słoiki  gotować 15 minut.


Papryka ala George

Zalewa;
- 4 litry wody
- 0,8 l. octu
- 250 g. soli
- 400 g. cukru
-150-200 g. miodu
Do słoików:
- 5 kg papryki
- kawałki kalafiora
- liście selera
- olej
Paprykę pokroić oczyścić ciasno układać w słojach, na dno słoja dać liść selera i kilka kawałków kalafiora. Słoiki z papryką zalać gorącą zalewą na wierzch dać łyżkę oleju . Słoiki gotować 7-8 minut.

Pikle Maryli

Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki soli
- 15 łyżek cukru
- 1,5 łyżki kurkumy
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Do słoika:
- ogórki
- koper
- gorczyca
- czosnek , plaster cebuli, plasterki marchwi

Ogórki obrać pokroić w podłużne plastry, na dno słoika włożyć pokrojony ząbek czosnku ,plaster cebuli ,marchwi, koper,  pół łyżeczki gorczycy. Ogórki ułożyć ciasno w słoiku zalać zalewą i gotować 7 minut.

Ogórki z chili

- 3 kg ogórków
- 3 główki czosnku
- 1 łyżka chili [wg uznania]
- 1/2 l. octu
- 750 g. cukru
- 3 garście soli
- 18 łyżek oleju

Ogórki umyć pokroić w plasterki nie obierać, wymieszać z solą odstawić na 12 godzin  [może być  krócej]. Następnie odlać z ogórków wodę i rozłożyć na ściereczce  do wyschnięcia  [kilka godzin] Póżniej dołożyć do ogórków pokrojony w plasterki czosnek oraz chili i wymieszać. Ocet zagotować z cukrem, olej rozgrzać na patelni aż będzie dymił, gorący olej i ocet wlać do ogórków jednocześnie. Wymieszać całość i wkładać lużno do słoików, zakręcić i zagotować 2-3 minuty.

Czosnek marynowany

- 20 główek czosnku
- 1 szklanka octu
- 1.5 szklanki wody
- ½ szklanki cukru 2 łyżki soli
- liść laurowy, gorczyca, zioła prowansalskie
Czosnek podzielić na ząbki, obrać, sparzyć wrzątkiem i włożyć do słoików. Na dno słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie [płaska łyżeczka]. Z 1,5 szklanki wody, octu, cukru i soli ugotować zalewę. Zalać zalewą słoiki i pasteryzować 20 minut.



Buraczki kiszone

- buraczki ćwikłowe
- chrzan,koper,sól,czosnek

Buraczki gotujemy ,obieramy jak większe przekrawamy [najlepsze są małe] na dno słoiczka kładziemy koper, czosnek, kawałki chrzanu. Wkładamy buraczki do słoików, zalewamy gorąca zalewą w proporcji 2 łyżki soli na 1 litr wody. Słoiki zakręcamy nie pasteryzujemy.

Ogórki kiszone
   
- Ogórki
- koper, chrzan ,czosnek
- ziele estragonu
- liście czarnej porzeczki
- sól, woda

Do słoików wkładamy po kilka ząbków czosnku ,koper, liście czarnej porzeczki, ziele estragonu, następnie ciasno układamy ogórki i zalewamy zalewą. Zalewę sporządzamy z gorącej przegotowanej wody w proporcji 1 litr wody 2 łyżki soli. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zamykamy nie pasteryzujemy!!! Dobrze jest wykorzystywać słoiki Wecka.

Kiszona kapusta

- 20 kg.  kapusty
- 0,5 kg. marchwi
- 0,4 kg. soli
- kminek

Kapustę poszatkować szatkownicą, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, kminek, wszystko razem wymieszać, ugniatać aż puści sok. Następnie wkładać ciasno do słoików [Wecka] na słoik założyć gumkę pokrywkę docisnąć klamerką. Większe ilości kisić w beczkach.

Słonina konserwowa wojskowa

- około 1 kg. słoniny
- cebulka, czosnek
- sól, pieprz biały mielony, majeranek

Cebulkę zmielić z kawałkiem słoninki, dodać zmiażdżony czosnek, sól [około 1 łyżeczki] troszkę majeranku, pieprz, wszystkie składniki wymieszać. Tą miksturą posmarować płaty słoniny, ściśle zwinąć w rulon wepchnąć ciasno do słoika, jeżeli zostanie wolna przestrzeń wypełnić je kawałkami słoniny jakie pozostały z formowania rolady. Po napełnieniu słoika sypnąć na wierzch trochę soli zakręcić słoik i pasteryzować 2,5 do 3,5 godziny.

Opieńki marynowane na słodko

- grzyby opieńki
- cebula
Zalewa;
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- liść laurowy, gorczyca. pieprz
- 6 czubatych łyżek cukru
Grzyby obrać , przyciąć ogonki, dobrze umyć , obgotować w lekko osolonej wodzie. Małe cebulki całe lub duże pokrojone w plastry obgotować chwilę w lekko  osolonej wodzie. Odsączone grzyby układać w słoikach przekładając sparzoną cebulą, zalać gorącą zalewą i pasteryzować 15-20 minut.


Salsa mocna


- 1,5 kg. pomidorów
- 9 różnokolorowych papryk
- 9 cebul
-3 główki czosnku
- 6 łyżeczek chili
- 6 cytryn[limonki]
- skórki z 1.5 cytryny
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki natki kolendry
-3 łyżki oregano
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 9 łyżek octu
- 1.5 szklanki wody

Obieramy paprykę, cebulę, wszystko drobno siekamy. Do garnka wlewamy 1, 5 szklanki wody, dodajemy cukier, sól gotujemy powoli na wolnym ogniu, do dajemy w 5 minutowych odstępach, cebule,  paprykę,  czosnek. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, dodajemy skórkę z cytryny lub limonki. Pomidory parzymy, obierany ze skórki, kroimy w drobną kostkę dodajemy do garnka i gotujemy 5 minut, dodajemy, koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy , gotujemy 20 minut i ewentualnie przyprawiamy do smaku. W kilku łyżkach wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, zagęszczamy salsę i gotujemy 5 minut. Wyłączmy ogień jak salsa wystygnie dodajemy sok z cytryny lub limonkii ocet, dokładnie mieszamy przekładamy do słoików i pasteryzujemy.



Sos słodko-kwaśny do słoików

- 3 kg. pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka bambusa [ niekoniecznie]
- 4 marchewki pokrojone w zapałkę
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 łyżki cukru
- 2 łyżki musztardy
- 12 łyżka curry
-1 łyżka pieprzy mielonego
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę cebulę w piórka. posolić wymieszać gotować 1 godzinę. Dodać ananasa i pokrojona w kostkę paprykę, oraz pozostałe składniki i gotować 30 minut. Rozrobić mąkę z sokiem ananasa dodać i zagotować całość. Przełożyć sos do słoików i pasteryzować 20 minut.

Ogórki Aśki

- 3 kg ogórków
-czosnek
Zalewa’
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 6 łyżek keczupu
- ziele angielskie, liść laurowy
Ogórki ze skórką przekroić na 4 części i na pół, ułożyć w słoiku dodać ząbki czosnku, zlać zalewą i pasteryzować 5 minut.
Mizeria Babci

- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- nać pietruszki, zielony koper, gorczyca
Zalewa’
 -2,5 łyżki przyprawy do grilla
- 3 łyżki soli
- 3 szklanki cukru
- 10 szklanek wody
- 3 szklanki octu
 Ogórki ze skórą pokroić w grube plastry, włożyć do słoików, na dno słoika położyć gorczycę, natkę pietruszki, zielony koper. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 5 minut.

Sałatka z cukini

- 4 kg cukini
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
-1 kg papryki czerwonej
Zalewa;
- ¾ szklanki octu
- ¾ szklanki oleju
- 2 łyżki soli
- liść laurowy , ziele angielskie
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić  w kostkę,  paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać zalewę odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach odlać zalewę warzywa włożyć do słoików ,pasteryzować 5 minut.



WĘDZONKI

Wędzenie mięsa

-  5 kg mięsa
Zalewa;
- 2 litry wody
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 4 liście laurowe
- czosnek
- 17 dkg . peklosoli
Z wody i przypraw gotujemy zalewę, po wystudzeniu dodajemy przeciśnięty czosnek i rozpuszczamy peklosól. Wkładamy mięso do  zalewy peklujemy 3-4 dni, przewracając codziennie. Po tym terminie wyjmujemy mięso obsuszamy obwiązujemy sznurkiem. Po wysuszeniu wędzimy dymem średnio-gęstym w temp, 30-49 stopni przez 2 godz. następnie wędzimy przez 60 minut w temp.50-60 stopni. Żeby było mięso bardziej kruche wędzimy w temp. 80-90 stopni .

Wędzenie ryb na gorąco

Ryby wymyć oprawić a następnie namoczyć na 30 minut w solance 1 szklanka soli na 5 l. wody. Po wyjęciu z solanki i opłukaniu  wędzimy rybę przez 30-40 minut w temp 50 stopni C, potem wędzimy przez 1-3 godzin w temp. 55-60 stopni i na koniec na 20 minut  w temp. 60-90 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz