Bogracz, zupa
węgierska
- 1 kg. Łopatki
-
4 cebule
-
4 papryki
-
2 duże pomidory
-
4 ziemniaki
-
2 łyżki jarzynki
-
6 ząbków czosnku
-
papryka, kminek pieprz
Zacierka
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki
Mięs
pokroić w kostkę opruszyć jarzynką, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w
kostkę podsmażyć razem z mięsem dolać 1/2 szklanki wody i dusić około 30 minut.
Paprykę, ziemniaki, pomidora [pomidora sparzyć obrać ze skórki]wszystko pokroić
w kostkę. Do mięsa dodać paprykę, pomidora i dusić około 15 minut. Następnie
dodać ziemniaki, czosnek, kminek i pieprz, podlać wodą gotować do miękkości
ziemniaków. Z mąki i jajek przygotować ciasto na zacierkę, zetrzeć na grubej
tarce chwilę pogotować ,zupa powinna być gęsta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz