Dorsz w sosie czosnkowym 1
DORSZ MOCNO CZOSNKOWY
SKŁADNIKI:
4 filety z dorsza
6 ząbków czosnku (polskiego)
mąka
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przecisnąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Filety doprawić solą, pieprzem i wysmarować czosnkiem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Do trzech głębokich talerzy wsypać następująco: mąkę, bułkę tartą i 2 rozmącone jajka.
Na patelni rozgrzać olej.
Panierować filety i smażyć z dwóch stron.
Podawać z sosem czosnkowym ;-)
Halibut smażony wg. Makłowicza
Składniki / meal compositions:
2 filety z halibuta
3 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 ml białego wina
sól, kolorowy pieprz
Plan / recipe:
Filety podzielić na kawałki i włożyć na 5 – 10 minut do zimnej, osolonej wody.
Przygotować „kompot” z szalotek i czosnku.
W tym celu posiekać szalotkę i czosnek i wrzucić na rozgrzane, z odrobiną oliwy, masło.
Poddusić, wlać białe wino, ogrzewać dalej do odparowania wina.
Dodać jeszcze świeżego masła, posypać różnokolorowym pieprzem, posolić.
Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju.
Halibuta posypać różnokolorowym pieprzem, kłaść na tłuszcz, skórą do dołu.
Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podawać z sosem.
Przepisy Kazika
Zupy ,dania, pasty, przetwory.
Zupa”
kukurydzianka” smaczna
-
1,5 kg ziemniaków
-
2 cebule
-
2 łyżki oleju
-
3 papryki[mogą być marynowane]
-
2 litry bulionu[4 kostki ]
-
2 puszki kukurydzy
-
10 dkg. Boczku wędzonego
-
sól, pieprz, sproszkowana papryka chili
Ziemniaki
obrać, umyć pokroić w kostkę, obrać posiekać cebule, paprykę pokroić w małe
kawałki[kostkę]. W rondlu rozgrzać olej dusić w nim cebule z papryką aż stanie
się szklista, dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podusić. Następnie zalać gorącym
bulionem, gotować około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Osączyć kukurydze,
włożyć do garnka na 5 minut przed końcem gotowania. W międzyczasie pokroić
drobno boczek podsmażyć na chrupko bez tłuszczu, wrzucić do zupy. Zupę doprawić
solą, pieprzem, i chili.
Bogracz, zupa
węgierska
- 1 kg. Łopatki
-
4 cebule
-
4 papryki
-
2 duże pomidory
-
4 ziemniaki
-
2 łyżki jarzynki
-
6 ząbków czosnku
-
papryka, kminek pieprz
Zacierka
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki
Mięs
pokroić w kostkę opruszyć jarzynką, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w
kostkę podsmażyć razem z mięsem dolać 1/2 szklanki wody i dusić około 30 minut.
Paprykę, ziemniaki, pomidora [pomidora sparzyć obrać ze skórki]wszystko pokroić
w kostkę. Do mięsa dodać paprykę, pomidora i dusić około 15 minut. Następnie
dodać ziemniaki, czosnek, kminek i pieprz, podlać wodą gotować do miękkości
ziemniaków. Z mąki i jajek przygotować ciasto na zacierkę, zetrzeć na grubej
tarce chwilę pogotować ,zupa powinna być gęsta.
Żurek z kiełbasą
-0,5 litra
zakwasu
-
2-2,5 l. bulionu
-
3-4 ząbki czosnku
-
2-3 łyżeczki chrzanu
-
200ml. śmietany
-
2 łyżki majeranku
-
20 dkg. kiełbasy[lub białą kiełbasę]
-
pół łyżeczki zmielonego kminku
-
sól,pieprz,liść laurowy, ziele angielskie
- jajka
na twardo
Wlać
do garnka bulion[i ewentualnie białą kiełbasę] pogotować, dolać zakwas
zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki podsmażoną kiełbasę, zgniecione ząbki
czosnku, doprawić kminkiem, solą pieprzem ,dodać chrzan. Chwilę pogotować na
koniec zaprawić śmietaną. Do talerza włożyć pokrojone jajka wlać zupę podawać z
ziemniakami opruszonymi skwarkami na osobnych talerzach.
Zakwas-10 łyżek mąki
żytniej zalać 1 litrem letniej przegotowanej wody odstawić na 2-3 dni.
Zupa fasolowa
- 40 dkg. Fasoli
-
6 ziemniaków
-
marchewka, seler por, pietruszka
-
1 cebula
-
śmietana
-
1 łyżka maki
-
0,5kg wędzonych żeberek[niekoniecznie]
-
ziele angielskie , pieprz ,liść laurowy,
-łyżka
jarzynki 2 kostki bulionu
-
tymianek , majeranek,czosnek
Poprzedniego
dnia namocz fasole z odrobina kminku i ugotuj ja w tej samej wodzie z
pokrojonymi warzywami i przyprawami [żeberkami] żeberka po ugotowaniu oddziel
pokrój i odłóż. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę z roztartym czosnkiem, włóż
do zupy gotuj aż wszystko będzie miękkie. Zrób zasmażkę z tłuszczu i mąki dodaj
posiekaną cebule i paprykę w proszku, smaż przez chwilę, rozprowadź niewielką
ilością zimnej wody i wlej do zupy, dodaj
śmietany i zagotuj. Dodaj pokrojone mięso z żeberek, trochę tymianku i
majeranku.
Barszcz
ukraiński
-
40 dkg. żeberek
-
50 dkg. Buraków
-
1 pietruszka, marchewka, por, seler
-
½ kg. ziemniaków
-
10 dkg. Fasoli
- ćwiartka małej kapusty
-
125 ml. śmietany
-
ziele angielskie ,pieprz liść laurowy ,kminek
-
sól, cukier, koperek lub natka pietruszki
Fasole
poprzedniego dnia namaczamy z odrobiną kminku. Następnego dnia gotujemy w tej
samej wodzie z żeberkami , warzywami i przyprawami oraz kapusta pokrajaną w
kwadraciki, następnie do zupy dodajemy obrane pokrojone w kostkę lub starte
buraczki , a 20 minut przed końcem gotowania pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ugotowane żeberka wyjmujemy kroimy i wkładamy do zupy. Zupę zabielamy śmietaną
doprawiamy solą, cukrem, sokiem z
cytryny lub śmietaną, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa
- ½ kg. pieczarek
-
wywar na kościach z warzywami, lub bulion 2-3 litry
-
makaron 20 dkg. [grubszy]
-
łyżka masła
-
śmietana
-
jarzynka, sól ,pierz
-
natka pietruszki
Ugotować
wywar warzywami i przyprawami lub przygotować
bulion. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła wrzucić do
zupy gotować, następnie wrzucić makaron po chwili jak makaron będzie miękki
zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z natką pietruszki.
Zupa”Szczi”
-50 dkg. kapusty
kiszonej
-
4 łyżki masła
-
1,5 litra rosołu [bulionu]
-
1 marchewka
-
2 dkg pietruszki
-
10 dkg cebuli
-
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
-
sól, pieprz, liść laurowy, śmietana, zielenina[natka pietruszki, szczypiorek do dekoracji]
Kapustę
płuczemy , odciskamy gotujemy dodając 3 łyżki masła i wlewamy tyle rosołu aby
się nie przypaliła. Przykrywamy dusimy 3-5 minut na mocnym ogniu a następnie
zmniejszamy płomień i gotujemy1,5 godz. Mieszając. Kroimy marchew, pietruszkę,
cebulę. podsmażamy na reszcie masła, dodajemy przecier i smażymy przez chwilę,
dodajemy na 10 minut przed końcem gotowania . Następnie wlewamy resztę rosołu[wrzącego]gotujemy
20-30 minut. Dodajemy sól . pieprz. liść laurowy gotując jeszcze 5-10 minut.
Wlewamy na talerz dekorując zieleniną.
Kwaśnica
-
25 dkg. kiszonej kapusty
-
70 dkg. żeberek
-
4 suszone grzyby
-
kostka rosołowa
-
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól
Żeberka
i grzyby i przyprawy gotować w 2 litrach wody aż mięso będzie miękkie. W
osobnym garnku ugotować w małej ilości wody kiszoną kapustę. Oba wywary zlać do
jednego garnka, wymieszać, posolić do smaku. Kwaśnica najlepsza jest z
podawanymi na osobnym talerzu okraszonymi skwarkami ziemniakami.
Zupa z soczewicy
-
40 dkg. czerwonej soczewicy
-
30 dkg wędzonych żeberek lub wędzonego boczku
-
3 duże cebule
-
2 ząbki czosnku
-
2 duże pomidory
-
2 litry bulionu
-
1 łyżka masła
-
2 łyżeczki kminku mielonego, sól, pieprz
Soczewicę
wypłukać namoczyć przez noc. Żeberka lub boczek umyć podzielić na porcje. Jedną
z cebul pokroić w kostkę, a pozostałe dwie-na ćwiartki. Czosnek posiekać,
pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę. W garnku zagotować bulion
wrzucić żeberka lub boczek i gotować 20 minut. Potem dodać soczewice odsączoną
z wody, pomidory, cebulę w ćwiartkach oraz czosnek, gotować 45 minut. Potem żeberka
wyjąć zupę zmiksować. Jeszcze raz zupę na krótko zagotować, doprawić solą
pieprzem i kminkiem. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle i dodać do
zupy. Można podawać z porcjami żeberek oraz z grzankami z bułki. Najlepiej jeść
samą zupę z dodatkiem obranego z żeberek mięsa.
Flaczki drobiowe
-1
kurczak
-
włoszczyzna [4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por]
-
1 łyżeczka pieprzu, białego mielonego
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka majeranku
-
1/2łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-
1/3 łyżeczki imbiru
-
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Przeciętego
na pół kurczaka ugotować wraz z włoszczyzną. Gdy kurczak będzie miękki wyjąć z wywaru i ostudzić .Następnie mięso
oddzielić od kości pokroić wzdłuż włókien. Wywar przecedzić ugotowaną marchewkę
pokroić w cienkie paski. Mięso marchewkę włożyć do wywaru. Dodać koncentrat,
doprawić pieprzem, gałką, imbirem i solą, wsypać majeranek i gotować 10 minut.
Podawać ze świeża bagietką.
Chłodnik litewski
-
karton soku pomidorowego
-szklanka
chudego rosołu wołowego
-
szklanka śmietan
-
2-3 pędy selera naciowego
-
2 jajka
-
2 pomidory
-
sól , pieprz, czosnek, sos sojowy, tymianek
Seler
pokroić na plasterki, pomidory bez skórki pokroić ,ugotowane jajka pokroić na
ćwiartki. Sok pomidorowy zmiksować ze śmietaną i rosołem. Przyprawić
zmiażdżonym czosnkiem. solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem, wrzucić
pomidory, jajka, seler. Tak przygotowaną zupę wstawić do lodówki. Podawać
bardzo zimną z dodatkiem grzanek
Mchali z buraków
-
60 dkg. małych buraków ćwikłowych
-
5 dkg. wyłuskanych posiekanych orzechów włoskich
-
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki octu winnego
-
3 łyżki oleju słonecznikowego
-
sól, pieprz
Buraki
upiec lub ugotować, zetrzeć na tarce [duże oczka], orzechy posiekać, wymieszać
z orzechami, natką pietruszki, octem,
olejem doprawić solą i pieprzem. Podawać po schłodzeniu.
Chili con carne
-
70 dkg. mielonej wołowiny
-
½ puszki kukurydzy
-
2 cebule
-
3 różnokolorowe papryki
-
ząbek czosnku
-
szklanka czerwonej fasoli
-
szklanka bulionu
-
2 szklanki przecieru pomidorowego
-
łyżka suszonego chili, pieprz cayenne
-
oliwa
Fasolę
namoczyć na noc, odcedzić. Papryki pokroić w paseczki, cebulę i czosnek
posiekać. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć mięso, odsączyć do pozostałej na
patelni resztce oliwy dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy i zeszklić cebulę i
czosnek, dodać paprykę smażyć 10 minut mieszając. Podsmażone warzywa połączyć z
przecierem pomidorowym, bulionem, fasolą i kukurydzą oprószyć chili oraz
szczyptą soli, pieprzu Cayenne zagotować. Wymieszać z mięsem i dusić 1 godzinę.
Faszerowana
papryka
-
5 różnokolorowych papryk
-
1chili
-
1 cebula
-
1 pomidor
-30
dkg. mielonego mięsa
-
20 dkg. pieczarek
-
4 łyżki startego żółtego sera
-
2 łyżki masła
-
3 łyżki bułki tartej
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
-
sól, olej, pieprz
4
papryki umyć odciąć wierzch oczyścić w środku .Pozostałą paprykę i papryczkę chili pokroić kosteczkę,
cebulę i czosnek posiekać, pomidora pokroić w kawałeczki, pieczarki pokroić w
plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone składniki, jak będą miękkie zdjąć i ostudzić.
Następnie połączyć z mięsem , bułka tartą oraz z żółtym serem. Wymieszać z
przecierem pomidorowym. Powstały farsz przyprawić solą i pieprzem, Napełnić nim
wydrążone papryki umieścić w żaroodpornym naczyniu podlać wodą i dołożyć
kawałki masła. Piec około 30 minut w temp. 200 stopni C.
Nadziewana
cukinia
-
4 cukinie
-
50 dkg. mięsa mielonego
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
cebula
-
olej
-
tarty żółty ser
-
majeranek, sól, pieprz
Cebulę
skroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy i
chwilę smażyć, dodać mięso mielone ,przyprawy ewentualnie trochę wody i lekko
podsmażyć. Umyte cukinie pokroić wzdłuż, posypać żółtym serem, wstawić do
piekarnika i piec około 30 minut.
Można
zamiast mięsa dać pieczarki przesmażone z cebulką.
Tacos”Kazika”
ulubione
-
1 puszka kukurydzy
-
2 puszki czerwonej fasoli[albo jedna białej]
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
30-40dkg. mięsa mielonego
-
10 dkg. kabanosów [niekoniecznie]
-
2 cebule
-
kapusta pekińska
-
kwaśna gęsta śmietana
- żółty starty ser
- 2 torebki fixu do tacos,lub do chili co carne
- natka pietruszki najlepiej kolendry
- 3 łyżki oleju , 5 dkg. masła
- 4 jajka,1/2 litra mleka, 20 dkg. mąki, ½ łyżeczki soli[naleśniki]
Jajka
,mleko , sól, mąkę wymieszać na gładkie ciasto naleśnikowe i odstawić na 30
minut aby spęczniało. Osączyć kukurydze i fasolę, kiełbasę pokroić w plasterki,
pokroić w kostkę cebulę. Na oleju podsmażyć mięso, dodać cebulę smażyć 2-3
minuty razem. Dodać 375 ml. wody, dosypać fixy, wymieszać i zagotować.
Następnie dodać kiełbasę i pomidory z puszki razem z zalewą, gotować 5 minut.
Dołożyć
fasolę i kukurydze. Usmażyć naleśniki, faszerować sosem mięsnym, posypać
kapustą pekińską, żółtym serem, natką kolendry lub pietruszki, i łyżką śmietany,
zawinąć i jeść.
Papaja
-
½ kg piersi z kurczaka
-
seler naciowy
-
1 cebula
-
1 łyżka masła
-
1papryka słodka
-
1 puszka groszku z marchewką
-
biały pieprz, szałwia
-
śmietana 30%
-
rosół z kostki
-zielona
pietruszka
Na
łyżce masła podsmażyć cebulę, paprykę i seler. Pokroić pierś w kostkę i
obtoczyć w mące. Dolać rosół wrzucać piersi, przyprawy jak pierś będzie miękka,
wrzucić pieprz, szałwię, groszek z marchewką, chwile pogotować, zaprawić śmietaną, posypać natką pietruszki.
Można podawać z ryżem ,kaszą gryczaną.
Leczo
-
15 dkg. boczku wędzonego
-
15 dkg kiełbasy
-
50-75 dkg. pomidorów
-
1 cebula
-
3-4 papryki
-
5dkg smalcu
-
sól, pierz, ziele angielskie, bulion
Cebulę
pokroić w kostkę podsmażyć na tłuszczu, pomidory sparzyć obrać ze skórki
pokroić w kostkę dodać do cebuli i dusić. Paprykę pokroić w paski dołączyć do
pomidorów całość podlać bulionem ½ szklanki, dodać ziele angielskie, dusić 20
minut często mieszając. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę lub paski dodać i
gotować jeszcze 10 minut, przyprawić do smaku, podawać z pieczywem, ryżem lub
ziemniakami.
Fasolka po
bretońsku
-1/2 kg. fasoli
-
25 dkg. boczku wędzonego [lub kiełbasy]
-
4 łyżki przecieru pomidorowego
-
2 cebule
-
łyżka mąki
-
papryka w proszku, pieprz, majeranek liść laurowy ,sól, jarzynka
Fasolę
namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie, cebulę i boczek lub kiełbasę
pokroić w kostkę i podsmażyć opruszyć mąką i przełożyć do garnka jak fasola
będzie miękka ,dopraw pieprzem,
papryką, solą, dodaj majeranek, liść laurowy dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Podawaj z
pieczywem
Spaghetti po
bolońsku
-
2 cebule
-
2 łyżki oleju
-
30 dkg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
-
puszka pomidorów bez skórki
-
kilka marynowanych oliwek
-
40dkg makaronu spaghetti
-
suszony tymianek, mielona papryka, bazylia, sól , pieprz
-
3-4 ząbki czosnku
-
5 dkg startego parmezanu
-
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Cebulę
pokroić w kostkę zeszklić i podsmażyć razem z mięsem, wlać wino wymieszać z
pomidorami i pokrojonymi w plasterki oliwkami i bazylią, dusić na małym ogniu
20 minut. Następnie doprawić przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem solą,
pieprzem, papryką. Ugotowany makaron polać i wymieszać z sosem i posypać
parmezanem.
Beef Strogonow
-
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego, łopatka , szynka
-
2 czerwone papryki
-
½ kg pieczarek
-
2 ogórki kiszone
-
3 cebule
-
przecier pomidorowy /mała puszka/
-
zielona pietruszka
-tłuszcz
do smażenia
-
sól, pieprz
-
śmietana, mąka
Mięso
kroimy w paseczki wzdłuż włókien, przesmażamy razem z cebulką pokrojoną w
piórka, solimy dolewamy wody, dusimy do miękkości, Następnie dodajemy pokrojone
w paski pieczarki, paprykę, później
pokrojone w paski ogórki, Jak wszystko jest miękkie dodajemy przecier
pomidorowy, zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą lub śmietaną dodajemy zieloną
pietruszkę doprawiamy do smaku. Dobrze smakuje z bagietką.
Soljanka
-
20 dkg. wołowiny
-
20 dkg. łopatki lub karkówki
-
10 dkg kiełbasy
-
2-3 łyżki oleju
-
2 cebule
-
½ kostki masła
-
10 dkg. koncentratu pomidorowego
-
6 ząbków czosnku
-
50 ml wina białego wytrawnego
-
sól , pieprz
-
2 kiszone ogórki
-
1 ogórek konserwowy
-1
cytryna
-
20 oliwek
-
4 łyżki śmietany
Mięso
kroimy wąskie paseczki ,podsmażamy na oleju z posiekaną cebulą. Osobno
podsmażamy kiełbasę pokrojoną w paseczki. Mięso i wędliny zalewamy 8 szklankami
zimnej wody i gotujemy 20 minut, później dodajemy wino i koncentrat pomidorowy.
Czosnek podsmażamy na maśle wrzucamy do mięsa gotujemy jeszcze 15 minut. Ogórki
podsmażamy ,dusimy do miękkości na maśle.Do każdego talerza wkładamy kilka
oliwek i kawałeczek cytryny oraz po łyżce śmietany.
Golonka w piwie
-
4 tylne golonki
-
2 litry piwa
-
włoszczyzna
-
pieprz, sól. ziele angielskie, liść laurowy
-
4 ząbki czosnku
-
kieliszek wódki
Golonki
włóż do garnka i zalej piwem żeby był przykrytego dodaj ziarna pieprzu ziele
angielskie li/Sc laurowy i wódkę, gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż mięso
będzie prawie miękkie dodaj pokrojoną włoszczyznę i czosnek całość dogotuj.
Dopraw pieprzem. Mięso bez warzyw przełóż do naczynia żaroodpornego podlej wywarem i zapiekaj w temp. 200 stopni
przez 20 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Kotlet pożarski
-
1 kura
-10
dkg, białego chleba bez skórki
-
trochę mleka
-
1-2 łyżki masła, sól, tarta bułka, tłuszcz do smażenia
Mięso
oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą do masy dodajemy namoczony w mleku
chleb i jeszcze raz mielimy. Dodajemy masło, solimy mieszamy formujemy
kotleciki panierujemy i smażymy 5 minut aż się zrumienią. Usmażone wstawiamy do
nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Zrazy zawijane
-
4 duże plastry mięsa wołowego
- kiszony ogórek
-
4 paski wędzonego boczku
-
cebula
-
łyżka keczupu
-
150 g gęstej śmietany
-
sól , pieprz, łyżka mąki, tłuszcz
Mięso
rozbijamy na cienkie płaty, obsypujemy solą, pieprzem , smarujemy jednej strony
cienko keczupem. Na brzeg płata kładziemy plasterek ogórka, pasek boczku,
trochę posiekanej cebuli, zwijamy i obwiązujemy nitką. Obsypujemy mąką i
obsmażamy na rumiano, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy
mięso jest gotowe dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze5-10 minut, podajemy z
kaszą gryczaną lub ziemniakami i buraczkami.
Grillowane
sznycle
-
40 dkg. fileta z indyka
-
125 ml. oleju
-
2 ząbki czosnku
-
pół łyżki majeranku i tymianku, sól , pieprz
Opłukane
i osuszone mięso posypujemy solą i pieprzem. Olej mieszamy z zmiażdżonym
czosnkiem i ziołami , smarujemy tak powstałą marynatą mięso, odkładamy do lodówki na minimum pół
godziny, następnie pieczemy na grillu po kilka minut z każdej strony.
Ziemniaki
grillowane z omastą
WĘDZONKI
Sos tzatziki do
grillowanych mięs
-
1 ogórek
-
3 ząbki czosnku
-
200 ml. naturalnego jogurtu
-
sól pieprz, może być trochę jarzynki
-
pokrojony koperek, drobny szczypiorek
Ogórek
obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru soku, dodać
zmiażdżony czosnek, sól , pieprz, jarzynkę,
jogurt, koperek, szczypiorek i wymieszać
Pieczarki
grillowane
-
pieczarki
-
cebula
-
żółty ser
-
natka pietruszki
-
sól. pieprz., majeranek
Z
pieczarek wyciąć ogonki i posiekać z cebulą, podsmażyć, dodać pietruszkę, sól,
pieprz, majeranek, wymieszać, włożyć
farsz do grzybów, na wierzch położyć
kawałek żółtego sera. Owinąć pieczarki folią błyszczącym do środka i grillować.
- ziemniaki
-
sól
-
masło, margaryna
-
koperek, szczypiorek, natka pietruszki
-
czosnek
Ziemniaki
obrać, umyć posypać solą, zawinąć w folię aluminiową błyszczącym do środka ,
ponakłuwać i piec na grillu. W międzyczasie przygotować omastę. Margarynę lub
masło wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem, pokrojonym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, solą.
Upieczone ziemniaki odwinąć z foli naciąć i wypełnić omastą spożywać gorące.
Frytki z
kurczaka
- 1kg piersi z
kurczaka
-
4-5 ząbków czosnku
-
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
-
pół szklanki sosu sojowego
-2
łyżki miodu
-
łyżka soli, pieprzu, curry, imbiru
-
litr oleju
-
mąka
W
miseczce mieszamy sos sojowy, wino roztarty czosnek, miód, przyprawy. Umyte i
osuszone mięso kroimy w paseczki wyglądające jak frytki i wkładamy na 2-3
godziny do zaprawy. Podgrzewamy olej, kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy.
Podajemy z prawdziwymi frytkami.
Tatar klasyczny
-
25 dkg tatara wołowego
-
3 żółtka
-
2 ogórki konserwowe
-
1 duża cebula
-
sól pieprz do smaku
Mięso
doprawiamy solą i pieprzem dzielimy na 3 części, formujemy wgłębienie do
którego wkładamy żółtko. Wokół tatara układamy pokrojoną drobno w kostkę cebule
i ogórki. Jedząc mieszamy wszystkie składniki, można dodać oliwki i kapary.
Omlet z bazylią
-
2 jaja
-
łyżeczka Bazyli
-
3 łyżki mleka
-
! łyżka masła
-
1 pomidor
-
sól, pieprz
Bazylię
namoczyć w mleku. Pomidora sparzyć obrać ze skórki pokroić na plasterki. Jaja
roztrzepać dodając namoczoną bazylię, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać, masło, wlać
masę jajeczną, smażyć. Pod koniec smażenia
na
połowę omleta położyć pomidory, omlet złożyć i po minucie podawać
Zupa serowa
-
500 ml bulionu
-
125 ml mleka
-
100 g serka topionego 125 ml wina białego wytrawnego
-
natka pietruszki, sól , pieprz. gałka muszkatołowa
-garść
grzanek
Bulion
zagotowujemy z mlekiem i i rozpuszczamy
w nim serek, zdejmujemy z ognia doprawiamy solą , pieprzem i gałką, wlewamy
wino, mieszamy. Zupę podajemy z grzankami i posypaną natką pietruszki
Leszcz w occie
-
3 szklanki wody
-
1 szklanka octu
-
1 łyżka cukru
-
½ łyżki soli
-
ziele angielskie[4szt.]
-
liść laurowy [2 szt.]
-kawałki
leszcza [albo innej ryby]
Zalewę
zagotować ,rybę obtoczyć w mące, jajku i usmażyć włożyć do słoików i zalać przestudzoną
zalewą, słoiki zakręcić
Śledzie po
kaszubsku
-
60 dkg. filetów śledziowych
-
6 cebul
-
5 dkg rodzynek
-
10 śliwek suszonych
-
3 ogórki kiszone
-15
dkg. pieczarek marynowanych
-
2 łyżki majeranku
-
10 dkg. przecieru pomidorowego
-
50 ml. oleju, sól cukier ,pieprz, papryka słodka w proszku
Cebulkę
kroimy w krążki, dodajemy sparzone rodzynki,
pokrojone w paseczki śliwki, całość smażymy na oleju aż cebula będzie
szklista a śliwki miękkie. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i ogórki,
smażymy około 2 minuty. Dodajemy majeranek i pozostałe przyprawy , gdy sos
będzie za kwaśny dodajemy cukru. Pokrojone, śledzie układamy naczyniu i
przekładamy wystudzonym sosem i schładzamy.
Śledzie w zalewie
z koperkiem
-
opakowanie filetów śledziowym
-
pęczek koperku
-
1 cebula
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
szklanka octu
-
5łyzek cukru
Śledzie
solone wymoczyć przez 12 godz. w zimnej wodzie. osączyć i pokroić w kawałki,
cebulę kroimy w plasterki, koperek siekamy, ziele angielskie miażdżymy. Ocet
wlewamy do garnka i razem z cukrem chwile gotujemy. Wszystkie składniki
układamy warstwami w słoiku i zalewamy zalewa, wstawiamy do lodówki
najsmaczniejsze będą po 2 dniach
Śledzie
marynowane
-
3kg śledzi świeżych
-
3 szklanki wody
-
1 szklanka octu
-
3 łyżki soli
-
1,5 łyżeczki cukru
-
ziele angielskie, liść laurowy, cebula,olej
Oczyszczone
wypatroszone śledzie włożyć w zalewę na 24 godziny, następnie odfiletować, pokroić
lub zwinąć w koreczki, ułożyć w słoiku przekładać warstwy plastrami pokrojonej
sparzonej cebuli i zalać olejem
Jeżeli
mamy śledzie solone należy je wymoczyć przez 24 godz., wtedy do zalewy nie
dodajemy soli.
Sałatka Gyros
-
1lub 2 piersi z kurczaka
-
ogórki konserwowe
-
kapusta pekińska
-
1 puszka kukurydzy
-
majonez
-
2 cebule
-
2-3 ugotowane jajka
-
keczup
-
przyprawa „Maggi”, lub jarzynka
-
olej
Pierś
z kurczaka i cebule pokroić w kostkę, pokropić maggi lub oprószyć jarzynką wlać
odrobinę oleju wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Ogórki kapustę i jajka pokroić w kostkę. Kapustę
posolić albo posypać jarzynką po pół godzinie odsączyć z płynu który puści.
Piersi kurczaka z cebulką podsmażyć, ostudzić i połączyć z ogórkiem kapustą,
jajkiem, kukurydzą, ,dodać majonez, keczup i wymieszać.
Sałatka
witaminowa
- opakowanie
mieszanki sałat[lub sałatę lodowa]
-
puszka kukurydzy
-
ogórek świeży
-
jedna papryka kolorowa
-2
duże pomidory
-2
łyżki oliwek czarnych[mogą być inne]
-
2-3 ząbki czosnku
-
natka lubczyku, oregano [może być suszone]
-
sos chili słodko kwaśny
-
ocet, oliwa, sól pieprz
Sałatę
opłukać osuszyć, przełożyć do głębokiej salaterki i wymieszać z odsączoną
kukurydzą. Ogórek umyć osuszyć nie obierać pokroić w pół plasterki, pomidory
sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę pokroić w cieniutkie
paseczki. 2 łyżki octu balsamicznego wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i dużą
łyżką sosu chili, dodać oliwę i zioła tymianek i lubczyk[świeże posiekać]sos
dobrze wymieszać najlepiej w zakręconym słoiczku, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę polać przygotowanym sosem i wymieszać, odstawić na chwilę do lodówki,
podawać z bagietką.
Sałatka szwedzka
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 puszka kukurydzy
-
4 ogórki kiszone
-
5 średnich ziemniaków
-
2 czerwone cebule
-
słoiczek majonezu
-
koperek
Ziemniaki
ugotować w mundurkach, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule obrać drobno
posiekać, kukurydze i fasolę opłukać odsączyć, wszystko wymieszać z majonezem,
posypać koperkiem doprawić solą i pieprzem ,schłodzić.
Sałatka warzywna
z kurczakiem
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
pół selera
-
1 kwaśne jabłko
-
3 ogórki kiszone
-
pół puszki groszku konserwowego
-
pół kurczaka wędzonego lub pieczonego
-3
ząbki czosnku
-
majonez, sól, pieprz
Warzywa
obieramy i gotujemy do miękkości w rosole lub osolonej wodzie, Warzywa
wystudzimy kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy ogórki i jabłko, dodajemy
groszek. Mięso kurczaka oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Do majonezu
dodajemy przeciśnięty czosnek, sól , pieprz zalewamy wszystkie składniki i
delikatnie mieszamy.
Sałatka grecka
-
3 duże pomidory[albo 2 garście koktajlowych]
-
1 ogórek świeży
-
1 mała czerwona cebula
-
100g sera Feta
-
100g czarnych oliwek
-
oliwa z oliwek
-
sok z połówki cytryny, oregano
Pomidory
kroimy na cząstki , koktajlowe na pół ,ogórka i cebule w półplasterki, warzywa
mieszamy z oliwkami oraz pokrojonym serem. Sałatkę polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku oregano
Pierogi ruskie
Ciasto
-
40 dkg mąki, jajko ½ szklanki przegotowanej wody, sól
Farsz
-
80 dkg ugotowanych ziemniaków
-
20 dkg twarogu półtłustego
-
2 duże cebule
-
2 łyżki margaryny
-
jajko
-
sól, pieprz
Posiekaną
cebulę podsmażyć na margarynie, przestudzić, ziemniaki i twaróg przecisnąć
przez praskę lub zmielić połączyć z cebulą, doprawić solą ,pieprzem i
wymieszać. Z mąki wody i jaja wyrobić gęste ciasto, rozwałkować wykrawać kółka
w środek wkładać farsz składać na pół i zalepiać brzegi. Pierogi wrzucać do
wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju ,wyjmować jak wypłyną na wierzch
Można
robić różne farsze;- z zmielonej kaszy
gryczanej z grzybami, cebulką i jajkiem – z kiszoną kapustą z grzybami itd.
Knedle
-
ziemniaki
-
boczek
-
2 cebule
-
2 jajka
-
mąka, sól pierz, majeranek, natka pietruszki
-
bulion
Ziemniaki
ugotować w mundurkach, przecisnąć przez praskę, boczek z pokrojoną w kostkę
cebulkę przesmażyć, dodać mąkę ¼ objętości ziemniaków, 2 jajka, majeranek, sól,
pieprz natkę pietruszki i wymieszać. Łyżką kłaść na wrzący bulion [łyżkę moczyć
w gorącej wodzie].Można podawać z duszoną kapustą.
Kopytka
-
ziemniaki
-
mąka ¼ objętości ziemniaków
-
jajko
-
sól. pieprz
-
cebula , tłuszcz
Ziemniaki
ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać jajko , mąkę [1/4 objętości ziemniaków}wyrobić, uformować
wałeczki ,kroić w ukośne paski. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, podawać
polane usmażoną z tłuszczem cebulką, lub
skwarkami.
Naleśniki
-
szklanka mąki
-
szklanka mleka
-
2 jajka
- 2-3 łyżki wody
gazowanej
-
szczypta soli
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać, powinno ciasto lejące się jak gęsta śmietana ,
smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Naleśniki
biszkoptowe
-
szklanka mleka i mąki
-
2-3 łyżki wody gazowanej
-
4 jaja
-
cukier puder, sól, łyżka margaryny
Utrzeć
żółtka z szczypta soli i margaryna. Ubijając trzepaczką stopniowo dolewać mleko
i wodę a następnie wsypywać 3/4 szklanki mąki, przykryć i odstawić na
kilkanaście minut. Ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta ,
wymieszać i smażyć naleśniki.
Chleb domowy
-
½ kg mąki
-
330 ml wody[1,5 szklanki]
-
3,5 g suchych drożdży lub 15 g świeżych [3 łyżeczki od herbaty]
Do
głębokiej miski wsyp ½ kg mąki ,wodę i drożdże, wyrabiaj 3 minuty mikserem na
wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników a następnie 5-7 minut do
gładkiej konsystencji. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce pod
przykryciem na 20 minut. Po wyrośnięciu
wyjmij z miski uformuj podłużny wałek i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy
[25x11x7 cm]. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 60 minut, podczas
rośnięcia zwilżaj ciasto wodą pędzelkiem. Po dwukrotnym zwiększeniu objętości
ciasta wstaw do piekarniana na środkową część i piecz 40 minut w temp 200
stopni C dla lepszego efektu włóż do piekarnika żaroodporne naczynie
zawierające 1.5 szklanki wody.
PASTY DO KANAPEK
Pasta z makreli
-
1 makrela wędzona
-
puszka czerwonej fasoli
-
szczypiorek
-cytryna,
sól, pieprz
-
majonez
-
czosnek
-
2-3 jajka na twardo
-
ogórek konserwowy
Makrele
obrać z ości i skóry , dodać odsączoną czerwoną fasolę,2-3 przeciśnięte ząbki
czosnku, doprawić solą pieprzem i majonezem ,zmiksować, dodać pokrojony
drobny szczypiorek, pokrojone w kostkę
jajka, pokrojony w kostkę ogórek skropić cytryną i wymieszać.
Pasta z awokado
-
1 awokado
-2
pomidory
-
natka pietruszki
-
czosnek, sól .pieprz, papryka ostra w proszku
-oliwa
z oliwek
Awokado
obrać rozgnieść, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pomidory
doprawić pieprzem, solą, dodać oliwę natkę pietruszki i zmiksować
Pasta z awokado
II
-
1 awokado
-
2 małe serki wiejskie
-
czosnek, sól , pieprz
-
natka pietruszki
Awokado
obrać rozgnieść dodać przeciśnięty czosnek, serki doprawić solą pieprzem
zmiksować, smarować na kanapki posypać natką pietruszki.
Pasta z konserwy
rybnej i serka topionego
-
2 średnie cebule
-
2 serki topione
-
konserwa rybna w oleju
-
3 jajka na twardo
-
pieprz, łyżka musztardy, 2 łyżki śmietany
Cebulę
pokroić w kostkę posolić zostawić na 10 minut póżniej wycisnąć. W rondelku
rozetrzeć 2 topione serki, dodać cebulę i konserwę rybną razem z olejem, utrzeć
na jednolitą masę. Do tak przygotowanej pasty dodać pokrojone drobno jajka na
twardo wymieszać dodać musztardę, śmietanę i pieprz, ponownie wymieszać.
Pasta kurczakowa
-
Ugotowane udko kurczaka lub pierś
-
łyżka majonezu dwa plastry żółtego sera
-
pomidor
-
sól, pieprz, curry, papryka
Wszystkie
składniki zmiksować na gładką masę.
Pasta z tuńczyka
-
1 puszka tuńczyka w oleju
-
1 średnia cebula
-
1 łyżka majonezu
-
1i pół łyżeczki musztardy
-
2 jajka na twardo
-
pieprz sól
Cebulę
pokroić w kostkę i sparzyć ,jajka pokroić, tuńczyka odsączyć i rozdrobnić
widelcem na kawałki. Wszystkie składniki połączyć razem doprawić sola i
pieprzem.
Pasta z
wędzonego kurczaka
-
40 dkg wędzonego kurczaka
-
20 dkg pieczarek
-
1 mała cebula
-
3 łyżki masła
-
2 łyżki śmietany
-
1 łyżeczka majonezu
Cebulę
zeszklić na 1 łyżce masła dodać pokrojone pieczarki posolić i poczekać aż
woda z pieczarek odparuje. Obrane mięso
z kurczaka przełożyć do wysokiego naczynia dodać przesmażone pieczarki z cebulą
dodać śmietanę resztę masła i majonez. Wszystkie składniki zmiksować blenderem
na jednolitą masę i schłodzić.
Pasta mięsna
-
20-30 dkg wędzonego boczku
-1/2
kg kiełbasy zwyczajnej
-
1 cebula sól .pieprz, czosnek
-
1 łyżka musztardy
Boczek
kiełbasę i cebulę mielimy, dodajemy przyprawy i musztardę dokładnie mieszamy.
Smalec z
jabłkami i cebulą
-
1 kg słoniny
-
2 kwaśne jabłka
-
2-3 cebule
-
kilka ząbków czosnku
-
sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek
Słoninę
zmielić przez maszynkę albo drobniutko pokroić, przełożyć na patelnię dolać
trochę wody i stopić cały czas mieszając. Jabłka i cebulę obrać i pokroić w
kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do smalcu pod koniec wytapiania,
doprawić solą pieprzem , majerankiem, papryką. Ostudzić przelać do naczyń
[słoiczków] odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
PRZETWORY,
MARYNATY
Korniszony
Zalewa;
-5
szklanek wody
-
1 szklanka octu [wlać pod koniec gotowania]
-
8 czubatych łyżek cukru
-
1 łyżka soli
-
liść laurowy, ziele angielskie
Do
słoika:
-ogórki
-
1 płaska łyżeczka gorczycy
-
4 plastry marchwi
-
1 plaster cebuli
-
koper, czosnek
Słoiki
zalać zalewą i gotować 2- 3 minuty.
Sałatka warzywna
marynowana w słoikach
-
1 cukinia
-
2 kg. ogórków
-
2 cebule
-
½ kg. marchwi
-
1 czerwona papryka
-
sól, gorczyca
Wszystkie
składniki pokroić, posolić, dodać trochę
oleju odstawić na 1 godzinę nie odlewać soku. Następnie dodać pół porcji zalewy
[patrz przepis zalewy na korniszony] i wymieszać wszystkie składniki i wkładać
do słoików, na dno słoika wsypać pół łyżeczki gorczycy, Słoiki gotować 15 minut.
Papryka ala
George
Zalewa;
-
4 litry wody
-
0,8 l. octu
-
250 g. soli
-
400 g. cukru
-150-200
g. miodu
Do
słoików:
-
5 kg papryki
-
kawałki kalafiora
-
liście selera
-
olej
Paprykę
pokroić oczyścić ciasno układać w słojach, na dno słoja dać liść selera i kilka
kawałków kalafiora. Słoiki z papryką zalać gorącą zalewą na wierzch dać łyżkę
oleju . Słoiki gotować 7-8 minut.
Pikle Maryli
Zalewa:
-
1 szklanka octu
-
5 szklanek wody
-
3 łyżki soli
-
15 łyżek cukru
-
1,5 łyżki kurkumy
-
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Do
słoika:
-
ogórki
-
koper
-
gorczyca
-
czosnek , plaster cebuli, plasterki marchwi
Ogórki
obrać pokroić w podłużne plastry, na dno słoika włożyć pokrojony ząbek czosnku
,plaster cebuli ,marchwi, koper, pół
łyżeczki gorczycy. Ogórki ułożyć ciasno w słoiku zalać zalewą i gotować 7
minut.
Ogórki z chili
-
3 kg ogórków
-
3 główki czosnku
-
1 łyżka chili [wg uznania]
-
1/2 l. octu
-
750 g. cukru
-
3 garście soli
-
18 łyżek oleju
Ogórki
umyć pokroić w plasterki nie obierać, wymieszać z solą odstawić na 12
godzin [może być krócej]. Następnie odlać z ogórków wodę i
rozłożyć na ściereczce do
wyschnięcia [kilka godzin] Póżniej
dołożyć do ogórków pokrojony w plasterki czosnek oraz chili i wymieszać. Ocet
zagotować z cukrem, olej rozgrzać na patelni aż będzie dymił, gorący olej i
ocet wlać do ogórków jednocześnie. Wymieszać całość i wkładać lużno do słoików,
zakręcić i zagotować 2-3 minuty.
Czosnek
marynowany
-
20 główek czosnku
-
1 szklanka octu
-
1.5 szklanki wody
-
½ szklanki cukru 2 łyżki soli
-
liść laurowy, gorczyca, zioła prowansalskie
Czosnek
podzielić na ząbki, obrać, sparzyć wrzątkiem i włożyć do słoików. Na dno słoika
włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie [płaska łyżeczka]. Z 1,5
szklanki wody, octu, cukru i soli ugotować zalewę. Zalać zalewą słoiki i
pasteryzować 20 minut.
Buraczki kiszone
-
buraczki ćwikłowe
-
chrzan,koper,sól,czosnek
Buraczki
gotujemy ,obieramy jak większe przekrawamy [najlepsze są małe] na dno słoiczka
kładziemy koper, czosnek, kawałki chrzanu. Wkładamy buraczki do słoików,
zalewamy gorąca zalewą w proporcji 2 łyżki soli na 1 litr wody. Słoiki
zakręcamy nie pasteryzujemy.
Ogórki kiszone
-
Ogórki
-
koper, chrzan ,czosnek
-
ziele estragonu
-
liście czarnej porzeczki
-
sól, woda
Do
słoików wkładamy po kilka ząbków czosnku ,koper, liście czarnej porzeczki,
ziele estragonu, następnie ciasno układamy ogórki i zalewamy zalewą. Zalewę
sporządzamy z gorącej przegotowanej wody w proporcji 1 litr wody 2 łyżki soli.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zamykamy nie pasteryzujemy!!! Dobrze jest
wykorzystywać słoiki Wecka.
Kiszona kapusta
-
20 kg. kapusty
-
0,5 kg. marchwi
-
0,4 kg. soli
-
kminek
Kapustę
poszatkować szatkownicą, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól,
kminek, wszystko razem wymieszać, ugniatać aż puści sok. Następnie wkładać
ciasno do słoików [Wecka] na słoik założyć gumkę pokrywkę docisnąć klamerką.
Większe ilości kisić w beczkach.
Słonina
konserwowa wojskowa
-
około 1 kg. słoniny
-
cebulka, czosnek
-
sól, pieprz biały mielony, majeranek
Cebulkę
zmielić z kawałkiem słoninki, dodać zmiażdżony czosnek, sól [około 1 łyżeczki]
troszkę majeranku, pieprz, wszystkie składniki wymieszać. Tą miksturą
posmarować płaty słoniny, ściśle zwinąć w rulon wepchnąć ciasno do słoika,
jeżeli zostanie wolna przestrzeń wypełnić je kawałkami słoniny jakie pozostały
z formowania rolady. Po napełnieniu słoika sypnąć na wierzch trochę soli
zakręcić słoik i pasteryzować 2,5 do 3,5 godziny.
Opieńki marynowane
na słodko
-
grzyby opieńki
-
cebula
Zalewa;
-
2 szklanki wody
-
1 szklanka octu
-
1 łyżka soli
-
liść laurowy, gorczyca. pieprz
-
6 czubatych łyżek cukru
Grzyby
obrać , przyciąć ogonki, dobrze umyć , obgotować w lekko osolonej wodzie. Małe cebulki
całe lub duże pokrojone w plastry obgotować chwilę w lekko osolonej wodzie. Odsączone grzyby układać w
słoikach przekładając sparzoną cebulą, zalać gorącą zalewą i pasteryzować 15-20
minut.
Salsa mocna
-
1,5 kg. pomidorów
-
9 różnokolorowych papryk
-
9 cebul
-3
główki czosnku
-
6 łyżeczek chili
-
6 cytryn[limonki]
-
skórki z 1.5 cytryny
-
3 łyżki natki pietruszki
-
3 łyżki natki kolendry
-3
łyżki oregano
-
6 łyżek cukru
-
6 łyżek koncentratu pomidorowego
-
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
9 łyżek octu
-
1.5 szklanki wody
Obieramy
paprykę, cebulę, wszystko drobno siekamy. Do garnka wlewamy 1, 5 szklanki wody,
dodajemy cukier, sól gotujemy powoli na wolnym ogniu, do dajemy w 5 minutowych
odstępach, cebule, paprykę, czosnek. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu,
dodajemy skórkę z cytryny lub limonki. Pomidory parzymy, obierany ze skórki,
kroimy w drobną kostkę dodajemy do garnka i gotujemy 5 minut, dodajemy,
koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy , gotujemy 20 minut i ewentualnie przyprawiamy
do smaku. W kilku łyżkach wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, zagęszczamy salsę
i gotujemy 5 minut. Wyłączmy ogień jak salsa wystygnie dodajemy sok z cytryny
lub limonkii ocet, dokładnie mieszamy przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Sos
słodko-kwaśny do słoików
-
3 kg. pomidorów
-
1 kg cebuli
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka żółta
-
1 puszka ananasów
-
1 puszka kukurydzy
-
1 puszka bambusa [ niekoniecznie]
-
4 marchewki pokrojone w zapałkę
-
6 ząbków czosnku
-
0,5 łyżki cukru
-
2 łyżki musztardy
-
12 łyżka curry
-1
łyżka pieprzy mielonego
-
3 szklanki cukru
-
1 szklanka octu
-
2 łyżki soli
-
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory
obrać ze skórki pokroić w kostkę cebulę w piórka. posolić wymieszać gotować 1
godzinę. Dodać ananasa i pokrojona w kostkę paprykę, oraz pozostałe składniki i
gotować 30 minut. Rozrobić mąkę z sokiem ananasa dodać i zagotować całość.
Przełożyć sos do słoików i pasteryzować 20 minut.
Ogórki Aśki
-
3 kg ogórków
-czosnek
Zalewa’
-
¾ szklanki cukru
-
¾ szklanki octu
-
2 płaskie łyżki soli
-
6 łyżek keczupu
-
ziele angielskie, liść laurowy
Ogórki
ze skórką przekroić na 4 części i na pół, ułożyć w słoiku dodać ząbki czosnku,
zlać zalewą i pasteryzować 5 minut.
Mizeria Babci
-
4 kg ogórków
-
1 kg cebuli
-
nać pietruszki, zielony koper, gorczyca
Zalewa’
-2,5 łyżki przyprawy do grilla
-
3 łyżki soli
-
3 szklanki cukru
-
10 szklanek wody
-
3 szklanki octu
Ogórki ze skórą pokroić w grube plastry,
włożyć do słoików, na dno słoika położyć gorczycę, natkę pietruszki, zielony
koper. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 5 minut.
Sałatka z cukini
-
4 kg cukini
-
1 kg marchwi
-
1 kg cebuli
-1
kg papryki czerwonej
Zalewa;
-
¾ szklanki octu
-
¾ szklanki oleju
-
2 łyżki soli
-
liść laurowy , ziele angielskie
Cukinię
i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę,
paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce,
dodać zalewę odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach odlać zalewę warzywa włożyć
do słoików ,pasteryzować 5 minut.
Wędzenie mięsa
- 5 kg mięsa
Zalewa;
-
2 litry wody
-
1 łyżka majeranku
-
½ łyżeczki ziela angielskiego
-
½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
-
4 liście laurowe
-
czosnek
-
17 dkg . peklosoli
Z
wody i przypraw gotujemy zalewę, po wystudzeniu dodajemy przeciśnięty czosnek i
rozpuszczamy peklosól. Wkładamy mięso do
zalewy peklujemy 3-4 dni, przewracając codziennie. Po tym terminie
wyjmujemy mięso obsuszamy obwiązujemy sznurkiem. Po wysuszeniu wędzimy dymem
średnio-gęstym w temp, 30-49 stopni przez 2 godz. następnie wędzimy przez 60
minut w temp.50-60 stopni. Żeby było mięso bardziej kruche wędzimy w temp.
80-90 stopni .
Wędzenie ryb na
gorąco
Ryby
wymyć oprawić a następnie namoczyć na 30
minut w solance 1 szklanka soli na 5
l. wody. Po wyjęciu z solanki i
opłukaniu wędzimy rybę przez 30-40 minut
w temp 50 stopni C, potem wędzimy przez 1-3 godzin w temp. 55-60 stopni i na
koniec na 20 minut w temp. 60-90 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz